Kött

På gården har vi en liten uppfödning av gris som vi säljer kött från. Vi har tre suggor av rasen Linderöds-svin samt en galt som är blandning av Lantsvin och Piggham.
Suggorna får en kull vardera per år för att de ska ha gott om tid att återhämta sig mellan. Kultingarna får gå med suggorna så länge suggorna tycker det är lämpligt, vid ca 12-15 veckors ålder börjar de normalt att fösa undan kultingarna mer och mer och då delar vi av dom.
Grisarna bor ute i hyddor i väl tilltagna hagar med en blandning av skog och åkermark för att ha sysselsättning och får hagen utökad med mark som fått återväxt några gånger under sommaren. Detta gör att de har sysselsättning och rör mycket på sig.
Slakt sker på ett litet gårdsslakteri utanför Kristinehamn där djuren behandlas lugnt och fint efter att vi själva kört dom dit i en djurtransport. Detta för att undvika stressande transporter och hantering.
Beroende på storlek på kullarna slaktar vi en eller två gånger per år, i oktober till december och en gång på vårkanten.
När vi har tillräckligt med kött kommer det också att finnas chark-produkter som korv, bacon och rökt kött. Vi har nu äntligen hittat ett charkuteri som gör produkter så naturligt vi vill ha dom, utan nitrat, sedan det förra charkuteriet som gjorde våra produkter stängde ner.