Vår egen produktion

Grönbetes-ägg

Hos oss finns soja-fria ägg från våra grönbeteshöns.
Grönbeteshöns är ett koncept där vi med hjälp av flyttbara hus och nät alltid ser till att hönsen har tillgång till ett färskt grönbete. Husen flyttas över våra marker med jämna mellanrum vilket gör att hönsen inte hinner slita ut gräset och alltid har något att söka efter i marken.
Detta sprider också gödseln över marken och hönsen krafsande hjälper återväxten.
Förutom grönbetet har hönsen fri tillgång till ett foder från Lantmännen som är fritt från både soja och fiskmjöl. De har även fri tillgång till snäckskal för att tillgodose deras behov av kalk.
Hönsen kontrolleras regelbundet för salmonella.
Vintertid bor hönsen inne med tillgång till utevistelse så länge väder tillåter.

Äggen säljs i 15-pack eller flak om 30 st. När de yngre hönsen börjar värpa har vi också lite mindre ägg på flak om 30 st till lite billigare pris, pris och tillgång varierar över året.

Kött från utegrisar

På gården har vi en liten uppfödning av gris som vi säljer kött från. Vi har tre suggor av rasen Linderöds-svin samt en galt som är blandning av Lantsvin och Piggham.
Suggorna får en kull vardera per år för att de ska ha gott om tid att återhämta sig mellan. Kultingarna får gå med suggorna så länge suggorna tycker det är lämpligt, vid ca 12-15 veckors ålder börjar de normalt att fösa undan kultingarna mer och mer och då delar vi av dom.
Grisarna bor ute i hyddor i väl tilltagna hagar med en blandning av skog och åkermark för att ha sysselsättning och får hagen utökad med mark som fått återväxt några gånger under sommaren. Detta gör att de har sysselsättning och rör mycket på sig.
Slakt sker på ett litet gårdsslakteri utanför Kristinehamn där djuren behandlas lugnt och fint efter att vi själva kört dom dit i en djurtransport. Detta för att undvika stressande transporter och hantering.
Beroende på storlek på kullarna slaktar vi en eller två gånger per år, i oktober till december och en gång på vårkanten.
När vi har tillräckligt med kött kommer det också att finnas chark-produkter som korv, bacon och rökt kött. Vi har nu äntligen hittat ett charkuteri som gör produkter så naturligt vi vill ha dom, utan nitrat, sedan det förra charkuteriet som gjorde våra produkter stängde ner.

Honung från egna bigårdar

Vi har under 2024 utökat vår biodling till att nu innefatta 5 bigårdar och målet är att under kommande år utöka till ca 20-30 samhällen. Detta för att få ihop tillräckligt med honung för att ha tillgång året runt och att bina ska få behålla sin egen honung som mat för hela vintern.
Beroende på väder slungar vi några gånger från början av juni till slutet av augusti och i samband med det erbjuder vi nyslungad flytande honung. Övrig tid kommer det finnas olika varianter av fast kristalliserad honung. Varje omgång blir ju lite olika beroende på vad bina har hittat för nektar vid det tillfället. Vår honung slungas varsamt, silas och rörs eller ympas innan den tappas på burk. Den blir aldrig uppvärmd eller på annat sätt behandlad för att behålla alla nyttigheter som finns.
Från bina säljer vi även täckvax som för att göra egna salvor, bivaxdukar, impregnering och annat av.
Vi säljer även ljus av bivax.

Björk-ved

På gården har vi gott om dungar som förr användes till beten och hölls lite öppna. Dessa har sedan 80-talet växt igen ordentligt och vi försöker rensa ur dom igen. Där finns gott om björk och det blir mer ved än vi använder själva. Björken huggs under december till februari och klyvs under januari-mars och läggs sedan på tork för att vara eldningsklar när höstkylan kryper på.
Veden är ca 30 cm lång och kluvet i lite mindre bitar passande vedspis, kamin eller öppen spis och säljs i 40-liters säckar eller i stjälpt mått.

Säckarna går bra att beställa till Reko-ringens utlämning i Arvika, Karlstad, Årjäng eller Töcksfors.
För större mängd i stjälpt mått gäller hämtning på gården strax utanför Töcksfors där vi kan hjälpa till att lasta det på öppet släp med traktor.

Odlingar

Utbudet varierar med säsong, under 2024 hade vi gurka, inläggningsgurka, potatis och kryddplantor.
Inför 2025 är planen att ha plantor till salu under våren, både grönsaksplantor och blommor, samt slanggurkor och Västeråsgurkor under sommaren. Senare delen av sommaren och under hösten blir det också dags för potatis. Vi har möjlighet till odling både i växthus och på friland, riktigt vad det blir från år till år varierar med väder och tid vi har att plantera och sköta om det.
Vi använder aldrig någon konstgödning eller form av bekämpningsmedel i våra odlingar, all gödning som används kommer från våra egna djur.